JanWiersma.com

Het Datacenter in 2008

Matt Stansberry van SearchDataCenter.com heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste gebeurtenissen op datacenter gebied in 2008. De top 10:

1. Hot-Cold Aisle Containment

2. IBM mainframe news

3. Windows Server 2008

4. Purchasing Intentions Survey

5. Widespread adoption of economizers

6. Intel and AMD battle continues

7. Data Center Manager of the Year

8. Microsoft’s Manos and Belady shake up the industry

9. CFD modeling

10. Economic Crisis

De meeste staan ook in mijn top 10… bij enkele andere zit hij er een beetje naast :-) 

Mijn reflectie aan de hand van het lijstje van Matt;

1. Hot-Cold Aisle Containment

🙂 Het duurt even voordat de meeste facility eigenaren de boodschap begrepen hebben en zelfs het ‘Gartner 11 tips’ basis lijstje hebben door gevoerd. Elke rack leverancier levert inmiddels wel een ‘koud-warm gescheiden’ oplossing

2. IBM mainframe news

😕 Met de groei van virtualisatie (met HA en DRS) en meer processor kracht (quadcore etc..) zal het mainframe segment steeds meer een niche markt worden. Nog meer dan het nu al is….

3. Windows Server 2008

😕 De Windows Server 2008 lancering was al in 2007. Op zich mooie nieuwe features, maar de echte krent in de pap was HyperV. De HyperVisor technologie krijgt nu echt momentum en word volwassen. De onderliggende hardware laag word los gekoppeld van het OS en de vraag is hoe ‘belangrijk’ het OS nog zal zijn in de toekomst.

4. Purchasing Intentions Survey

😕 Een SearchDatacenter feestje…

5. Widespread adoption of economizers

🙂 Efficiëntere inzet van koeling is de toekomst. ‘Free cooling’ is goed toepasbaar in Nederland. De innovaties (zoals Kyoto koeling) komen pas net echt op gang.

6. Intel and AMD battle continues

🙂 De race blijft voort duren.

7. Data Center Manager of the Year

😕 Een SearchDatacenter feestje…..

8. Microsoft’s Manos and Belady shake up the industry

🙂 De grote organisatie (Microsoft, Google, Amazon) moeten voor innovatie zorgen en dat doet Microsoft zeker. In 2008 zijn ze erg open geweest over hun visie en hebben daar mee de industrie een prikkel gegeven om verder te innoveren.

9. CFD modeling

🙂 Blijft een kostbare maar noodzakelijke zaak. Deel 2 van de Chill-Off tests zal CFD met realiteit vergelijken. Resultaten worden in sept’09 verwacht.

10. Economic Crisis

🙂 Met het woord ‘crisis’ gaan we 2009 in. Impact zal het zeker hebben… maar niemand weet wat er echt gaat gebeuren. ‘Groen’ zal misschien minder aandacht krijgen maar energie efficiëntie (en dus kosten besparing) des te meer… het resultaat is het zelfde. Er zal mogelijk meer gekozen worden voor outsourcing en hosting van de datacenter faciliteiten. Dit geeft de co-locatie bedrijven mogelijk meer budget voor goede datacenter innovatie.

 

Meer 2008 / 2009 beschouwingen:

Reflections on 2008 – Bob Landström

Top 10-ish Data Center Predictions for 2009  – Techhermit

What Will Be The Big Stories of 2009? – DatacenterKnowlegde

Share

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *