JanWiersma.com

Containerized and/modular data center facility (CMDF) platforms

In oktober 2009 gaf ik een presentatie rond de inzet van containers waarbij ik de markt splitste in diverse mark segmenten die op hun eigen manier de modulaire en container markt aan het benaderen waren. Sinds die tijd is er veel veranderd. Tegenwoordig word er vaak gesproken over container/modulaire datacentra (CMDF), waarbij grof weg de markt er nu zo uit ziet:

Dia2    Dia1
Uit de hoek van high-scale IT leveranciers komen voornamelijk oplossingen waarbij (aangepaste) hardware in een container als full service concept geleverd word. De traditionele IT leveranciers leveren hun container of module het liefst met eigen hardware, maar kunnen vaak ook andere hardware huisvesten. De traditionele datacenter facility leveranciers leveren hun container of module zonder hardware. Deze leveranciers zitten ook vaak meer in de hoek van modulaire computer ruimtes dan de ISO containers.

Daarbij is dus te zien dat het ISO container formaat dus niet altijd een eis is en ook mobiliteit van de oplossing is al geen noodzakelijk onderdeel van een CMDF platform meer.

De huidige definitie van een CMDF is daar mee:

“A set of one or more prefabricated modules that are transported to and assembled at a specific site and
together provide the required payload capacity, while optionally providing the underlying power and cooling
infrastructure supporting the solution.”

Daarbij zijn o.a. de volgende karakteristieken van toepassing:

 1. Volledig pre-engineered & prefabricated product;
 2. Standaardisatie;
 3. Snelle levertijd.

Zoals altijd zijn er grijze gebieden in de CMDF definitie en zijn karakteristieken. Er zijn bijvoorbeeld leveranciers die een deel van de karakteristieken pakken en het ook modulair noemen.

 1. Bedrijfsvoordelen voor de inzet van een CMDF kunnen zijn:
 2. Spreiden van kapitaal investering (CAPEX)
 3. Lagere energie kosten (meestal mogelijk door directere koeling)
 4. Lagere operationele kosten (door standaardisatie)
 5. Snellere uitrol (weken in plaats van maanden)
 6. Reductie van risico (door standaardisatie en door kleinere uitval zone)
 7. Mogelijkheid tot Recycle/Refresh (op een per module basis)

Over de CMDF’s zijn twee uitstekende whitepapers beschikbaar, die uitgebreid de voor/nadelen en toepassingsmogelijkheden behandelen:

Leveranciers markt update.

DatacenterKnowledge heeft een kort overzicht in februari 2012 gemaakt.

De vrienden van Datacentermap.com hebben in 2009 een aanzet gedaan tot een overzicht, maar deze is een beetje verouderd. Hier onder een overzicht/update. Dit op basis van algemeen bekende leveranciers en een zoek actie op internet.

Sortering loopt van High-scale IT leveranciers naar Datacenter eigenaren/co-lo’s als CMDF leverancier.

Continue with reading

Share

Dell container update…

Dell heeft een nieuw model voor hun container concept uitgebracht. Hierbij hebben ze het model van de Microsoft ITPAC voor een groot deel gevolgd.

Net als bij HP kan men vanuit de fabriek de container laten uitrusten met servers en opslag zodat een complete IT box geleverd kan worden. Bij Dell kan men ook kiezen, indien je genoeg schaalgrote hebt, voor custom servers die op maat gemaakt worden door het Dell DCS team. Hierbij kan nog een grotere efficiëntie behaald worden.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nqhsuf2YycI&w=448&h=252&hd=1]

Details:

A Module takes up half the space of a traditional data center;
Clip on modules let you add capacity as you grow;
There are 6-12 racks per module or 2500 servers which you can access through a central hallway;
The modules come pre-integrated, pre-configured and pre-tested;
With a modular data center you get a single point for power, a single point for IT, and a single point for cooling as opposed to the 1000s of points you’d normally get.

Meer:

DatacenterKnowledge.

Share

Emerson datacenter container

De firma Emerson heeft ook een datacenter container concept op de markt gebracht. Op een speciale website heeft Emerson foto’s en filmpjes van de nieuwe aanwinst ondergebracht. Daarnaast heeft men een roadshow die half september ook Nederland aandoet. Hierbij is een demo model te bewonderen.

De grove details van de oplossing:

 • 20 en 40 foot modellen.
 • Knurr racks, Liebert koeling.
 • VESDA en gasblussing.
 • Diverse configuraties waar onder 2N voor koeling en stroom (UPS).
 • Diverse configuraties voor energie dichtheid (kW/rack)
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jyFV_N32UD4]

 

Ook bij deze nieuwe leverancier zien we een constant gevecht rond de beschikbare ruimte. Als de redundantie (N, N+1, 2N) of de energie dichtheid (kW/rack) hoger worden dan heeft men minder racks in de container voor IT systemen beschikbaar.

Dit lijkt dus een aardige meetlat te worden om de container leveranciers te vergelijken en te kijken waar de echte innovatie ligt.

Meer details:

Share

Automation levert DC container uit België

Afgelopen week presenteerde de Belgische firma Automation hun datacenter container concept. Het bedrijf heeft zijn wortels in de telecom en levert daar al jaren succesvol container modellen voor.

Na enkele jaren traditionele datacentra te hebben gebouwd, is men nu begonnen met een datacenter container.

Daar waar de meeste datacenter container leveranciers kiezen voor de standaard (ISO) afmetingen, kiest Automation er voor om de container als basis te kiezen en deze uit te bouwen.aut-cont2

De standaard ISO container is ongeveer 2,4 meter breed, waar die van Automation ongeveer 3,5 meter is. Hier door ontstaat meer ruimte om een fatsoenlijke rack opstelling te maken waarbij men zonder problemen systemen kan in- en uitbouwen.

De standaard ISO container komt o.a. in 20 en 40 feet lengte. Die van Automation is wat langer aangezien deze aan het einde voorzien is van de koelinstallatie.

De afmetingen zijn echter wel zo gekozen dat deze vallen binnen de Europese regels rond weg vervoer. Ook heeft men de ‘oude’ bevestigingspunten van de ISO container bewaard zodat deze gemakkelijker te hijsen is.

aut-cont1

Bij vervoer word de koelinstallatie tijdelijk gedemonteerd.

Al deze ruimte maakt diverse configuraties mogelijk. Hierbij kan een generator (N), een UPS (N+1), een koelinstallatie (N+1) en enkele systeem racks in 1x 20 feet container gestopt worden. Er behoeft dan enkel elektra en glasvezel toegevoerd te worden. Ook zijn configuraties mogelijk waarbij meerdere IT containers en Utility containers een totaal datacenter container park vormen.

Omdat de container van binnen netjes afgewerkt is met isolatie materiaal (komt o.a. de brandwerendheid ten goeden) en hij ruimer is dan een standaard container, word er een laag drempelig alternatief gecreëerd voor de bestaande oplossingen van bijvoorbeeld SUN/Oracle en HP; men heeft  binnen het idee in een ‘normale’ datacenter ruimte te staan.

Met een gemiddelde levertijd van 6 weken, staat dit kant en klare datacenter op de stoep bij de afnemer.

Share

Microsoft’s (Cloud) container

De afgelopen tijd zijn er meer details bekend geworden over de al eerder besproken Windows Azure Container, ook wel ITPAC’s genaamd.

De ontwikkeling van deze ITPAC’s is onderdeel van het generatie 4 concept microsoft-ballmer-containerrond datacentra van Microsoft. Hier is bijvoorbeeld het Chicago datacenter een onderdeel van. In dit datacenter worden nog containers gebruikt van o.a. Dell. Met de bouw van de eigen ITPAC’s hoopt Microsoft o.a. het energie en water verbruik nog verder te reduceren.

Een video met de opbouw en werking van de container is te vinden op de Microsoft website.

Enkele spec’s:

 • PUE – 1,15 tot 1,19
 • 400 tot 2500 servers (Dell tot nu toe) afhankelijk van de gewenste storage/server mix.
 • Omgeving:  10-32 C (50 –90 F) en 20-80% luchtvochtigheid. Dus geschikt om buiten te plaatsen.
 • 8 tot 11 liter water per minuut voor koeling. (Een tuinslang red tot wel 18 liter per minuut.)
 • Ledig gewicht 5000 kg. Gewicht incl. IT systeem +/- 12.500 kg.
 • Gebouwd in 4 dagen met ‘standaard’ componenten.
 • Slechts benodigde aansluitingen: water, elektra, glasvezel.

De container zal niet verkocht worden als concurrent van bijvoorbeeld de SUN MD20 (Blackbox), en zal ook niet alle apparatuur uit een gemiddelde enterprise omgeving kunnen huisvesten… het is echter wel een zeer innovatief ontwerp.

De hoop is dat de commerciële container bouwers dit oppikken en de innovatie geschikt maken voor het brede publiek.

Meer op:

One Small Step for Microsoft’s Cloud, Another Big Step for Sustainability

Share

HP’s kleine container

container

HP heeft de kleine broer (20 feet) van de HP POD uitgebracht. Deze heeft de naam gekregen HP POD 2000c.

De nieuwe features zijn:

HP Performance Optimized Data Center is now available in both 20ft/6m and 40ft/12m sizes providing flexibility for a variety of IT deployments. HP POD 2000c features include:

 • 500U of rack capacity inside with 10 50U industry standard width racks in a 20ft/6m container
 • Up to 290kW non-redundant power capacity or 145kW capacity with N+N redundancy
 • Delivers the equivalent of 2,000ft2 (200m2) of data center space

Flexibility

Two sizes to meet the requirements of a variety of applications – 20ft/6m and 40ft/12m.
The HP POD can be configured with either one power input for maximum power capacity or two power inputs for full N+N redundancy.

Hier mee volgt HP de trend van enkele anderen zoals IBM, die diverse grote en lengtes van containers uitbrengen. Volgens GreenM3 blog zou de catalogus prijs voor deze 20 feet container $600k bedragen. Dit is exclusief de IT apparatuur en de utility.

Continue with reading

Share

Datacenter container updates…

In de afgelopen maanden waren er weer wat updates rond de datacenter container ontwikkelingen.

Verari

Container leverancier Verari zat in zwaar weer, maar lijkt gered. Nadat men in december 2009 de deuren sloot en het personeel op straat zette, lijkt men nu een door start te maken. Het is nog onbekend of de Verari Forest Container ook als product op de lijst blijft. De klanten lijst van Verari is uitgebreid; Virgin America, Morgan Stanley, Wachovia, Akamai, EMC, Lockheed Martin, Northrop Grumman, NASA, Qualcomm en  Sony Imageworks.

IBM, APC en AST

IBM had een container die gemaakt en ontwikkeld was door AST. Deze relatie lijkt over nu IBM samen met APC aan de slag gaat.

“IBM’s partnerships with leading vendors such as APC provide customers with an efficient, cost-effective solution to support IT growth in a more flexible environment,” said Steven Sams, vice president, Global Site and Facilities Services. “The inclusion of APC technology is a result of our long-standing relationship with APC.”

APC ging al eerder een samenwerking aan in Australië met DataPod. De Smart Shelter Container (SSC) blijft bij AST gewoon in het leveringsprogramma.

Continue with reading

Share

40 foot IBM en Bull container

Het datacenter container veld blijft vol in ontwikkeling:

Enkele dagen geleden was er een aankondiging van de Bull datacenter container. De oplossing heet ‘mobull’ met een duidelijke focus op de mobiliteit van de HPC oplossing.

mobull-470

IBM heeft nu ook een 40 foot container die ze tijdens de Gartner Data Center Conference lieten zien. Deze is ook gebouwd samen met AST. Een 20 foot model hadden ze al en de AST versie was op CEBIT te zien dit jaar.

ibm-gartner-470

Zie ook:

DatacenterWorks – Bull Mobull

DatacenterKnowledge – IBM container

Share